Після вдалої лижні та милування природними пейзажами обов’язково прокидається апетит. Це чудова нагода доповнити свої враження знайомством із національною кухнею Фінляндії та Лапландії!
Фінську кухню представлено, здебільшого, у вигляді європейських страв, однак дуже яскравою особистістю кухні Лапландії є страви з оленятини та навіть ведмежатини
Гарячий напій, схожий за походженням та рецептом на глінтвейн, однак набагато більш відомий у північноєвропейських країнах як безалкогольний сезонний напій з виноградного соку, або соку інших ягід. В маркетах можна знайти готовий ґльоґі з натуральних інгредієнтів, який лишається лише розігріти для вживання.
![]() |
![]() |
Сама по собі морошка – це дуже корисна ягода, що зростає лише в північних регіонах. В ній більше провітаміну А, ніж в моркві, а вітаміну С в баночці варення з морошки стільки ж, скільки в п’яти кілограмах апельсинів. Її вживають задля профілактики грипу та застудних захворюваннях, а також використовують в дієтології для покращення обміну речовин та загального тонусу організму.
![]() |
![]() |
Улюблений фінський десерт, що традиційно подавався на Великодні свята і виготовлявся з використанням жита і солоду. В наші часи доступний протягом всього року. Це одна з багатьох візитівок Фінляндії, яку безперечно треба спробувати. Їдять його заливши вершками та з додаванням цукру, при чому десерт залишається доволі низькокалорійним (115 ккал. на 100 г. продукту). Однак варто зазначити, що смак десерту іноземцям часто здається незвичним. Люди проводять аналогії зі смаком ірландського пива «Гіннес», чи лакриці..
![]() |
![]() |
Такі собі фінські калитки. Зазвичай їх роблять з рисовою начинкою, але традиційними також вважаються ячменева та картопляна. Їх дуже легко знайти в кіосках, вони продаються за невисоку ціну і користуються шаленою популярністю серед фінів, оскільки є простим способом перекусити, хоча й не можуть назватись делікатесом.
![]() |
![]() |
Розповсюджена прикраса до різдвяного столу, що з точки зору приготування є тістечком з листкового тіста зі сливовим варенням. Спеціальне тісто для їх випікання продається практично всюди, то ж за бажанням Ви можете спекти власні Йоулутортут із будь-яким варенням на ваш смак. З рецептом цієї, та багатьох інших суто різдвяних фінських страв, що не увійшли до списку, можна ознайомитись на цьому сайті.
![]() |
![]() |
для гурманів, що полюбляють екзотичний гастротуризм. Насправді цей суп є для жителів Лапландії буденним, однак якщо ви бажаєте долучитися до північнофінського образу життя – вам обов’язково захочеться спробувати цю страву з картоплі та оленячої, яловичої, або свинячої кров’янки з додаванням пива й жита. Ззовні, як це, зазвичай, буває із фінськими стравами, цей суп виглядає не дуже апетитно, однак так само, як інша традиційна фінська їжа, підкорює в першу чергу своїми смаком та поживністю.
![]() |
![]() |
Мабуть, найвідоміша страва традиційної кухні Лапландії. Для приготування, зазвичай, використовують задню частину чи стейк оленя. М’ясо в замороженому вигляді нарізується тоненькими скибочками і смажиться на маслі (традиційно використовувався оленячий жир). В якості приправи, зазвичай, використовують сіль та перець. Під час приготування можуть додавати вершки, пиво. Подається з картопляним пюре, варенням з брусниці або зі свіжою брусницею з цукром. Суто фінський поронкярістюс відрізняється від аналогів в інших країнах тим, що до страви додають солоний огірок.
![]() |
![]() |
Святковий варіант відомої фінської страви kalakeitto (досл. Рибний суп). Яскравий приклад того, як фіни люблять додавати молочні продукти до гарячих страв. У випадку зі святковим лососевим супом використовуються вершки, згущені борошном. До ніжного й соковитого філе лосося без кісток додається також картопля, і все це – в рибному бульйоні. Смак рідної юшки змішується із неповторним фінським характером і дає в сумі мегасмачний логікейтто.
![]() |
![]() |